Huomioitavaa

Korvaamattomien muistojen pelastajat - skannaa vanhat muistot talteen

Vaikka digikamerat ovat mullistaneet valokuvauksen kätevyydellään, ovat vanhat valokuvat edelleen tallessa perinteisessä muodossa. Valokuvat säilyvät vaihtelevasti, eikä tarkkaa aikaa negatiivien ja diojen pilaantumiselle osata arvioida. Monet ovat ryhtyneet pelastamaan muistojaan skannaamalla vanhoja valokuviaan turvaan. Kyse on vaativasta ja aikaa vievästä työstä. Kaikki eivät ehdi sitä tekemään tai eivät voi hankkia siihen tarvittavaa tieto-taitoa. Niinpä monelle on kannattavaa kääntyä asiantuntijan puoleen ja jättää kyseinen työ asiantuntijan tehtäväksi. Harvoin siitä syntyvä kustannus on liian kallis suhteessa saatavaan hyötyyn.

Vanhan materiaalin säilyttäminen on aina yhtä vaativaa, olipa kyseessä sitten valokuvakansiot, vanhat tai uudet valokuvat, negatiivit, diat, lehtiartikkelit, kunniataulut, jne. Kuvat pölyyntyvät, kostuvat ja kärsivät aina käsittelystä.

Jos ne tuodaan sellaisenaan scannaukseen, niin aineisto on usein ensin puhdistettava ja käsiteltävä. Pienehkö pöly ja lika voidaan poistaa scannausohjelmaa säätämällä, mutta joskus merkaaninen puhdistus on välttämätön. Se merkitsee lisätyötä, josta joudumme veloittamaan. Niinpä asiakas voi harkita puhdistuksen ja valmistelun tekemisen itse ja säästää niissä kustannuksissa.

Sellaisten vanhojen valokuvakansioiden suhteen, joissa kuvat on tavalla tai toisella liimattu kansioon, on huomioitava ettei kuvia saa lainkaan irroittaa. Kuvat pilaantuvat ja kansio tuhoutuu. Kansioissa on varsin usein tärkeitä merkintöjä ja haluamme niidenkin tietojen säilyvän ja siirtyvä kuvien mukana. Siksi kuvaamme kansiot ensin ja sen jälkeen kansiosta niissä sijaitsevat valokuvat.

Muovitaskuissa olevat kuvat on otettava muovitaskuista ulos ja scannaamisen jälkeen palautettava taskuihinsa takaisin. Tämän tekeminen hidastaa valmistusta ja tulee huomioida kustannuksissa.

Vanhojen valokuvien loiston palauttaminen saattaa vaatia jälkikäsittelyä kuvankäsittelyohjelmalla. Mahdollista on myös naarmujen ja lievien kuvavirheiden parantelu. Voimme muokata valokuvaa ja sen terävöitystä, rajausta tai kirkkauden, kontrastin ja väritasapainon säätöjä kuvankäsittelyohjelmalla. Skannausohjelmaa voimme käyttää pieniin säätöihin, kuten rajaamiseen tai punasilmäisyyden korjaamiseen, mutta tehdä isommat muutokset, kuten värin lisäämisen mustavalkoiseen kuvaan tai kirkkauden ja kontrastin säädön kuvankäsittelyohjelmalla. Usein hyvinkin paljon vaalentunut kuva saa loistavat värit kuvankäsittelyohjelmalla.

Negatiivien ja diojen scannauskoko on erityisen pieni. Samoin eräiden vanhojen valokuvien koko voi olla jopa 4 x 4 cm. Tällöin kuva scannataan suurella resolutiolla, jotta se voidaan mahdollisesti suurentaa ja tulostaa printattavaksi. Resoluution lisääminen kasvattaa tiedoston kokoa ja lisää sen scannausaikaa.

Kuvien arkistointi edellyttää oikein aakkostettua ja ajoitettua materiaalin käsittelyä. Arkistointi on mahdollista tehdä myös vasta sitten, kun kaikki kuvat on scannattu. Haitaksi ei ole, jos arkistointia on suunniteltu etukäteen ja siitä an antaa valmiit tiedot. Kuvat toimitetaan 8G USB tikulla asiakkaalle ellei meille ole esitetty jotain muuta keinoa käytettäväksi, kuten CD-ROM, DVD-ROM, BlueRay tai ulkoinen kovalevy.

.


Etusivulle