Huomioitavaa

Korvaamattomien muistojen pelastajat - skannaa vanhat muistot talteen

Vaikka digikamerat ovat mullistaneet valokuvauksen kätevyydellään, ovat vanhat valokuvat edelleen tallessa perinteisessä muodossa. Valokuvat säilyvät vaihtelevasti, eikä tarkkaa aikaa negatiivien ja diojen pilaantumiselle osata arvioida. Monet ovat ryhtyneet pelastamaan muistojaan skannaamalla vanhoja valokuviaan turvaan. Kyse on vaativasta ja aikaa vievästä työstä. Kaikki eivät ehdi sitä tekemään tai eivät voi hankkia siihen tarvittavaa tieto-taitoa tai kunnollista laitteistoa. Niinpä monelle on kannattavaa kääntyä asiantuntijan puoleen ja jättää kyseinen työ asiantuntijan tehtäväksi. Harvoin jos koskaan siitä syntyvä kustannus on liian kallis suhteessa saatavaan hyötyyn.

Vanhan materiaalin säilyttäminen on aina yhtä vaativaa, olipa kyseessä sitten valokuvakansiot, vanhat tai uudet valokuvat, negatiivit, diat, lehtiartikkelit, kunniataulut, jne. Kuvat pölyyntyvät, kostuvat ja kärsivät aina käsittelystä sekä huonosta säilytyksestä.

Jos ne tuodaan sellaisenaan skannaukseen, niin aineisto on usein ensin puhdistettava ja käsiteltävä. Pienehkö pöly ja lika voidaan poistaa skannausohjelmaa säätämällä, mutta joskus mekaaninen puhdistus on välttämätön. Se merkitsee lisätyötä, josta joudumme veloittamaan. Niinpä asiakas voi harkita puhdistuksen ja valmistelun tekemisen itse sekä säästää kustannuksissa.

Sellaisten vanhojen valokuvakansioiden suhteen, joissa kuvat on tavalla tai toisella liimattu kansioon, on huomioitava ettei kuvia saa lainkaan irroittaa. Kuvat pilaantuvat ja kansio tuhoutuu. Kansioissa on varsin usein tärkeitä merkintöjä ja haluamme niidenkin tietojen säilyvän ja siirtyvä kuvien mukana. Siksi kuvaamme kansiot ensin ja sen jälkeen kansiosta niissä sijaitsevat valokuvat.

Muovitaskuissa olevat kuvat on otettava muovitaskuista ulos ja skannaamisen jälkeen palautettava taskuihinsa takaisin. Tämän tekeminen hidastaa valmistusta ja tulee huomioida kustannuksissa.

Vanhojen valokuvien loiston palauttaminen saattaa vaatia jälkikäsittelyä kuvankäsittelyohjelmalla. Mahdollista on myös naarmujen ja lievien kuvavirheiden parantelu. Voimme muokata valokuvaa ja sen terävöitystä, rajausta tai kirkkauden, kontrastin ja väritasapainon säätöjä kuvankäsittelyohjelmalla. Skannausohjelmaa voimme käyttää pieniin säätöihin, kuten rajaamiseen, kuvan pyörittämiseen ja oikaisuun, tai punasilmäisyyden korjaamiseen, mutta tehdä isommat muutokset, kuten värin lisäämisen mustavalkoiseen kuvaan tai kirkkauden ja kontrastin säädön kuvankäsittelyohjelmalla. Usein hyvinkin paljon vaalentunut kuva saa loistavat värit kuvankäsittelyohjelmalla.

Negatiivien ja diojen skannauskoko on erityisen pieni. Samoin eräiden vanhojen valokuvien koko voi olla jopa 4 x 4 cm. Tällöin kuva scannataan suurella resolutiolla, jotta se voidaan mahdollisesti suurentaa ja tulostaa printattavaksi. Resoluution lisääminen kasvattaa tiedoston kokoa ja lisää sen skannausaikaa.

Kuvien arkistointi edellyttää oikein aakkostettua ja ajoitettua materiaalin käsittelyä. Arkistointi on mahdollista tehdä myös vasta sitten, kun kaikki kuvat on sckannattu. Haitaksi ei ole, jos arkistointia on suunniteltu etukäteen ja siitä on antaa valmiit tiedot. Kuvat toimitetaan USB tikulla tai ulkoisella kovalevyllä asiakkaalle ellei meille ole esitetty jotain muuta keinoa käytettäväksi, kuten CD-ROM, DVD-ROM, BlueRay, jne.

.


Etusivulle